Een Travellerspoint blog

Dag 0 en 1

Een korte Introductie van Zuid-Korea & de reis begint!

29 °C

Dag 0 - Jullie gaan naar Korea? Leuuuheuuk

Veel mensen hebben mij de afgelopen tijd gevraagd "Korea? Wauw, hoe kom je daar zo op". Vervolgens graven de meeste mensen diep in hun geheugen en komen ze met dingen op de proppen die zij van Korea weten. De meest voorkomende zijn 'daar eten ze toch hond' (of een variantie/grap daarop) en komische opmerkingen over Kim Jung Un (de dictator van Noord Korea). Sommigen verwarren Korea zelfs met landen als Vietnam, met de nodige opmerkingen over het vouwen van loempia's (die tegenwoordig overigens volledig machinaal gevouwd worden). Daarom lijkt mij een heelheelHEUL korte introductie van het land mij wel gepast.
Het schiereiland Korea ligt vast aan het vaste land van China en wordt door een zeestraat gescheiden van Japan. Korea is sinds het einde van de tweede wereldoorlog verdeeld in 2 landen: De Democratische Volksrepulbiek van Korea (Noord-Korea) en de Republiek van Korea (Zuid-Korea). De eerste is na de 2e wereldoorlog Rusland en China gevolgd en communistisch geworden en wordt sinds het begin der tijden bestuurd door de grote familie Kim (wist je bijvoorbeeld dat de geboorte van Kim Jong-il werd voorspeld door een zwaluw en een dubbele regenboog?). Zuid-Korea werd daarentegen opgeeist door de Verenigde Staten. Dit leidde tot een oorlog in de jaren 50, die officieel nooit werd beƫindigd. Tegenwoordig leven de beide Korea's gescheiden van elkaar door een 3km neutrale zone, wat behoort tot een van de zwaarst bewapende grenzen ter wereld. Mocht je dit soort conflicten interessant vinden, adviseer ik je om de Rijdende Rechter te kijken, waar meester Frank Visser vergelijkbare geschillen over schuttingen tussen tuinen oplost. Maar goed, Korea. Nog een paar fast facts: Nationale gerecht van Zuid-Korea is Kimchi en geen hond. Hond wordt alleen in huiselijke kring nog wel eens gegeten. Zuid-Korea is tegewoordig vooral bekend als producent; maker van merken als Samsung, Hyundai en Kia. De eerste twee maken werkelijk alles; van auto tot schip, van mobiel tot airconditioning. Nationale sport is taikwondo, een vechtsport; en omdat iedereen verplicht is een tijd in het leger te dienen, weet ook het grootste deel van de bevolking dit toe te passen. Denk hier nog maar eens aan voordat je een oud Koreaantje probeert weg te duwen bij de deur van de tram.

Dag 1 - To Incheon-ity and beyond!

Vertrektijd! 10 uur vliegen naar Incheon Airport, Zuid-Korea. Vliegtuigen zijn tegenwoordig vliegende entertainment systemen, dus 10 uur vlucht is inmiddels veel te kort om alle films af te kijken die je wil zien. Slapen is er niet echt bij; achter mij zit een Koreaanse yoga-oma die het voor elkaar krijgt haar voeten op mijn armleuning te krijgen. Gelukkig vliegen de uren voorbij dankzij alle films, series etc. De vlucht is wel al een onderdompeling in de Koreaanse cultuur, wij zijn bijna de enige niet-Koreanen aan boord.
De eerste indrukken van Korea zijn goed; Koreanen zijn rustige mensen die efficient te werk gaan. Zo zetten ze bijvoorbeeld ninja's in om de bagage uit vliegtuigen te ruimen.
IMG_0011_1_.jpg
Het vliegveld voelt aan als een reis naar de toekomst; de hele hal is rustig, superschoon, glimmend en staat vol met lcd schermen (van Samsung). De douane heeft halve robots die je vingerafdrukken opnemen en een foto maken van je gezicht, om deze vervolgens door een database te halen en te checken met je paspoort. Verder word je door een onbemande trein zonder stoelen (!) verplaatst naar het bagage ophaalpunt. De toekomst heeft echter ook minder mooie kanten; op een van de lcd schermen was een Koreaanse volkszangeres hard bezig een muziekstuk noot voor noot te verkrachten. In de buurt van een dergelijk scherm wachten wordt al snel een marteling. Nadat we alle beproevingen waren overkomen en het land inmogen, is het zaak om Wons te pinnen. De Won is de nationale munteenheid van Korea. De munt is ten opzichte van de Euro niet veel waard; de miljonairsfair van Korea is waarschijnlijk zelfs toegankelijk voor mensen met een bijstandsuitkering...Heerlijk toch al die extra nullen op je bankrekening!
IMG_0017_1_.jpg
Van Incheon Airport is het nog ruim 80 minuten reizen naar Gangnam-Su (hop-hop-hop-hop! Gangnam Style). Wij besluiten een taxi te nemen en een vaste prijs te onderhandelen. Onze taxi is een ruime nep Mercedes, met leren bekleding op het dak en een rood met gelen smiley tapijt op de vloer. Onze chauffeur Mister Jung is vooral heel goed in het overtreden van verkeersregels en overal op het laatste moment tussendoor schieten. Hij moet wel, de afgesproken prijs dekt achteraf de ritprijs bij lange na niet. Seoul is namelijk een grote verkeerschaos. Op zich niet heel gek als je weet dat er in Seoul alleen 10 miljoen mensen wonen en als je de buitengebieden meetelt, zelfs 26 miljoen. Al deze mensen wonen opgepropt in enorme woonflats, die worden opgezet door de grote koreaanse bedrijven. De snelle uitbreiding van Seoul heeft nu gezorgd voor een enorme puinhoop op de wegen rond Seoul. Mister Jung is achteraf niet blij, maar zoals een echte Koreaan betaamd, houdt hij zich keurig aan de afgesproken ritprijs en zet ons na veel vluchtstrookjes, pillonnetjes en verdrijfvlakken later veilig af bij ons hotel.
IMG_0048_1_.jpg
Het hotel zal ik niet teveel beschrijven, het is namelijk decadentie ten top als je op de top van het hotel een zwembad hebt... Uiteraard valt dit te verwachten in het district Gangnam. Dit is een soort Zuid-as, bestaande uit de grote bedrijven van Korea en letterlijk HONDERDEN koffiezaken. Elk is gebaseerd op Starbucks, maar anders in de markt gezet. Zo heb je koffiezaken met namen als Two-licious en Mockafe...ok, dit verzin ik half, maar de namen zouden rustig kunnen bestaan. Wat we wel leuk vinden zijn alle miniwinkeltjes, waar je typisch aziatische snacks en frisdranken kan kopen. Tot op heden hebben we een groene thee met chocoladesmaak (afrader), icetea van groene thee en ginseng (denken we), pommegrenade en iets met aloe vera geprobeerd.
Aan het eind van de dag hebben we rondgelopen in seolleung-jeongneung park (niet te verwarren met de persoon Park, waar er een aantal miljoen van rondlopen). Hier staan een paar graftombes en meditatieruimtes van de oude Koreaanse keizers. De achtergrond moeten jullie maar Googlen, Koreanen hebben namelijk de neiging al hun informatiebordjes keurig te labellen in het Engels, maar vervolgens er geen Engelse tekst bij te zetten. Dat mocht voor ons de pret niet drukken, het was fantastisch om zo'n mooi park in zo'n drukke wereldstad tegen te komen.
IMG_0026_1_.jpg
Tot slot: ETEN! Vlak bij ons hotel zit een klein Koreaans tentje waar je Koreaans kan barbequeen; je krijgt een mini barbeque in je tafel. Hierop rooster je het vlees, wat je combineert met diverse Kimchi, bijschotels. Meestal wikkel je het vlees in een koolbad en voeg je sauzen en knoflook toe. Elk gerecht zit ruim in de sambal. Gelukkig hebben Koreanen Makkoli; een heerlijk vervrissende rijstwijn. Ondanks de taalbarriere werden we uitstekend geholpen door onze gastheer, die kennelijk westerlingen met BBQs en metalen stokjes niet vertrouwt. Een succesvolle avond gegarandeerd!
IMG_0049_1_.jpg
Waarschijnlijk komt mijn blog morgen vanaf de wc, en zal ik spijt hebben van alle pepers....alhoewel! Onze wc is uitgerust met een sproeier en meerdere massagestanden...toeval? Of vooruitgang!
IMG_0013_1_.jpg

Geplaatst door Theemp 6:48 Gearchiveerd in Zuid-Korea

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reacties

Echt heel leuk hoe je alles beschrijft!Zo zijn we een klein beetje mee met jullie op reis. Fijne tijd samen.
Liefs Thirza

door Thirz

Eindelijk komen wij ook in zuid Korea! Het is net alsof we meereizen.
De Wc is indrukwekkend;)
groet Pa en Ma

door JohnMarleen

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint