Een Travellerspoint blog

Dag 10

Het kwaad in winkelvorm, de PSY cd en de haai

sunny 26 °C

Onze eerste volle dag in Busan. Gisteren was al een aardige kennismaking en we zien er naar uit om de dag in de stad door te brengen. Uiteraard beginnen we zeer ontspannen; uurtje of 9 ons bed uit en rond een uurtje of 11 op naar de lokale Starbucks voor een soy green tea latte (ik hoop dat je deze in NL hebt Starbucks, dan heb je er een vaste klant bij!). Als je zegt; "Starbucks?! Dat is toch niet Koreaans". Dan zal ik je antwoorden dat dit toch echt wel het geval is. Ik heb in het deel over Seoul al wat over de 100en koffie winkels gesproken en hoe meer ik er vind, hoe meer ik begrijp dat dit kopieën zijn van de Starbucks en een poging de koffie cultuur in Korea te brengen. In winkelgebieden vind je daardoor om de 100 meter wel een koffiezaak, meestal goed bevolkt door de Koreaanse jeugd. Ander ding wat ons hier opvalt, er zijn een stuk meer niet-Koreanen. Dit heeft bovendien een positief effect op het Engels. het meeste Koreaanse winkelpersoneel spreekt hier in ieder geval een paar woorden Engels (een zeldzaamheid op Jeju). Busan is dan ook een grote havenstad. Op de straten barst het van de Russische matrozen. Hier in Haeundae bevindt zich het zakelijke publiek plus de surf dudes die voor het strand komen. In ieder geval worden we nu iets minder raar aangekeken dan eerder op onze reis.
Goed, onze reisplannen. Een vriendin van ons heeft ons dringend verzocht een CD te kopen van PSY (de Koreaanse rapper bekend van Gangnam Style) en dat wordt onze eerste missie van vandaag. Voor ons een mooie kans om de winkelcentra hier te bekijken. Op de metro route hebben we al een halte gezien waar er een paar grote malls waren, dat wordt dus onze eerste bestemming voor vandaag. Ik zal beginnen met de Lotte mall, ook onze eerste winkel van de dag. Het complex is een soort bijenkorf, maar dan 10 verdiepingen hoog. Voor een man bevat het alles wat je aan deze wereld kan haten, voor een vrouw is het een paradijs. Het bevat diverse verdiepingen designer kleding, designer handtassen, juwelen, spa's, speciale baby afdeling en meerdere restaurants. Uiteraard is er ook wel een kleine verdieping met mannenkleding, maar aan het publiek te zien is dit sterk gericht op vrouwen. Sterker nog; Lotte is naast een warenhuis ook een hotelketen. Deze combineren ze ook vaak in hetzelfde gebouw. Je kan dus luxe overnachten (Lotte hotels zijn meestal 5 sterren) en direct de volgende ochtend met de lift naar beneden om te beginnen met shoppen. Ben je het shoppen zat? Ga je lekker naar de spa in hetzelfde gebouw om je te laten verwennen. Honger? Eet in een van de vele restaurants? Vervelende echtgenoot? Stuur hem naar de golf club in dezelfde wolkenkrabber. Eigenlijk hoef je het hotel niet meer uit en dat doen dan ook veel vrouwen niet. Er komen veel Japanse en Chinese vrouwen om al hun geld uit te geven aan de wereld van Lotte. Vaak zijn het ook niet de meest knappe vrouwen (je moet vooral rijk zijn), maar je herkent ze aan het overstylede haar, de designerkleding, handtas en make-up. Ik herinner me dan altijd een van mijn eigen wijze gezegden; van een varken kan je geen zwaan maken. Hieronder een foto van de megalomane Trevi-achtige fontein in het winkelcomplex.
IMG_0396_1_.jpg
Goed, we gingen binnen omwille van de PSY cd, maar die vonden we niet. Naast de Lotte is echter nog een andere shopping mall, die nog hoger is (14 verdiepingen maar liefst, met interne spa en bioscoop en dinosauruspark op het dakterras). Voor we binnen gaan worden we geïnterviewd door een aardig meisje van de lokale radio (heeft toevallig een jaar in Maastricht gestudeerd). Wat we gaan doen voor Chuseok in Korea. We zijn dus al lokaal bekend. Na een praatje te hebben gemaakt is het tijd om onze queste te vervolgen en het winkelcentrum binnen te lopen. Hier van hetzelfde laken een pak. Een enorme hoop kleding, kleding en designerkleding, plus een enorme supermarkt op de begane grond. Verder een of andere clinic en een speciale school om kleine kinderen voor te bereiden op school (targetgroep; peuters). Op de 8e verdieping is een soort van dinosauruspark op een buitenterras. Dit geeft ons wel mooi de kans om een paar foto's te maken van de skyline van Busan. Alleen nog steeds geen PSY cd.
IMG_0399_1_.jpg
De shopping malls zijn welliswaar gaaf, maar we schieten er niks mee op. Tijd om een volgende halte van de metro te proberen, ook hier zijn shopping malls. Hier komt Sharon vast te staan bij de poortjes, haar kaart doet het plots niet meer. Gelukkig komt een Koreaan toesnellen die haar bevrijd met zijn eigen kaart en daarna ons gebied te wachten. We zien hem van de ene automaat na de andere rennen (geen kleine prestatie met zijn gewicht), uiteindelijk komt hij met een nieuwe pas terug. De pas is defect, maar hij heeft van zijn eigen geld een nieuwe voor Sharon gekocht. Weer een voorbeeld van hoe Koreanen hun uiterste best doen om ons te helpen. De halte uitgelopen, staan we bij een kaart te zoeken naar de dichtstbijzijnde winkels. Een vriendelijke beambte van de metro vraagt ons wat we zoeken en legt vervolgens in gebrekkig Engels uit dat we CDs waarschijnlijk nog wel in een boekenwinkel kunnen vinden. Muziekwinkels lijken hier niet (meer) te bestaan (toekomst voor Nederland?). Op naar een ander station, want uiteraard is er geen boekenwinkel bij deze halte. Na enig zoeken vinden we een boekenwinkel en gaan driftig op zoek. Helaas is het Koreaanse alfabet anders en zijn dus de CDs anders geschikt. In de 100en CDs vinden we dan ook geen CD van PSY. De winkelbediende blijkt echter Engels te spreken en hij helpt ons uitstekend verder. Eerst checkt hij het computersysteem, maar ze hebben geen PSY op voorraad. Vervolgens vraag ik naar een andere winkel en hij verwijst ons naar een grotere boekenwinkel verderop. Op zijn smartphone legt hij ons de route uit. De straat ernaar toe is vrij interessant. Naast de gewone straat, loopt direct parallel onder de straat een ondergrondse winkelstraat van in ieder geval ruim een kilometer lang. Het is merkwaardig om te zien hoeveel tijd je in een grote Koreaanse stad eigenlijk ondergronds doorbrengt. Het is ook nog eens een stuk aangenamer; hier is airco (en in de winter verwarming) terwijl je op straat blootegesteld bent aan de elementen en het drukke verkeer. Goed, 10 minuten lopen verder vinden we de boekenwinkel. We vragen het dit keer maar direct aan de bediende en ze helpt ons naar de juiste stelling. En ja hoor, daar staat hij dan! De originele CD van PSY Gangnam style. Het hoesje is ook dusdanig anders dan van een normale CD dat wij deze nooit hadden teruggevonden...
Missie voltooid, we mogen de toerist weer uithangen. We vertrekken naar Busan Station, waar we even stoppen voor een green tea latte (ja, ik ben een junk) in de Angel-in-us Coffee. Smaakt prima, het is een goede Starbucks kopie. Verfrist besluiten we een wandeling te maken naar de Busan tower, een soort Euromast bovenop een van de heuvels van Busan. We lopen langs de drukke haven en door de nauwe straatjes vlak bij de berg. Daarna wacht ons nog een stijle klim naarboven via een scheve trap. Eenmaal bovengekomen blijkt dat er aan de andere kant een roltrap was, maar goed. De toren van Busan is oud en lelijk, de heuvel zelf is echter wel mooi. Er is een prachtig park en een klein tempeltje. Daarnaast zijn overal bankjes en uitkijkplatformen. Een deel van de bankjes wordt bezet door oude mannetjes die fanatiek een of ander bordspel tegen elkaar spelen (iets met hexagonale witte stenen). Verderop staat een ander mannetje yoga oefeningen te doen en nog verderop zitten er een paar te mediteren. Daar tussendoor lopen toeristen. Rondom de toren zelf zijn allemaal hartvormige bankjes neergezet en de hekken zitten vol met hartjes met wensen van stelletjes. Een romantische plek waar we samen van de zonsondergang kunnen genieten.
IMG_0410_1_.jpg
De zon gaat onder, tijd om terug te racen naar Haeundae, een goede 50 minuten per metro. Sharon wil nog graag naar het zeeaquarium wat aan het strand is gevestigd. Deze sluit gelukkig pas om 20u, wij staan om 19u voor de deur en hebben het museum voor onszelf. Met de roltrap zak je onder passende geluiden af in een blauwe tunnel die de zee moet voorstellen, om vervolgens een 10tal meters lager de aquariums te bewonderen. Ze hebben best wel een grote diversiteit, van schildpadden tot zee-otters, van kwallen tot haaien. De kwallen zijn erg magisch om naar te kijken, net alsof je onder de drugs zit. Ze hebben nog eens extra aan dit effect bijgedragen door de bak constant van kleur te laten veranderen. Verder valt het mij op hoe vaak vissen moeten lachen. Is het diepzeeleven werkelijk zo grappig?
IMG_0415_1_.jpg
Hoogtepunt is een enorm aquarium waar je met 2 tunnels onderdoor loopt. In het aquarium zwemmen diverse haaien, pijlstaartroggen en zeeschildpadden. Ook een dolfijn achtige vis mag niet ontbreken. Je kan de vissen van zeer dichtbij bekijken en levert een paar mooie plaatjes op.
IMG_0463_1_.jpg
Voordat jullie het vragen; ja we hebben ook Nemo gevonden. Eigenlijk vrij simpel, zoek gewoon naar de tank met het bijschrift clownfish.
IMG_0441_1_.jpg
Na het aquarium hebben we flinke honger en besluiten we om in het nabijgelegen Amerikaanse steak-house TGI Friday (thank god it's friday) te gaan eten. Normaal niet mijn eerste keuze, maar een steak gaat er nu best in. Uiteindelijk bestellen we echter beiden een reuze hamburger, met daarbij uiteraard wat rijst. Na al het gezonde Koreaanse eten en de pepers, is dit mooi een kans om weer wat gewicht terug te winnen.
IMG_0470_1_.jpg
Na het eten gaan we lekker nog naat het nabijgelegen strand om te kijken of er nog artiesten spelen. De jongen van gisteren staat er weer. Hij speelt fluit, schelpfluit, minischelpfluit, fagot en saxofoon. Op de achtergrond wordt er ondertussen wat vuurwerk afgestoken. Het is een magische avond en we genieten weer met volle teugen. Morgen nemen we afscheid van Busan en vertrekken we per trein naar Gyeongju.

Geplaatst door Theemp 7:04 Gearchiveerd in Zuid-Korea

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint