Een Travellerspoint blog

Dag 2

De Koreaanse Frans Bauer, Hitler en shopping malls

sunny 29 °C

Na een heerlijk lange nacht (en daardoor een gemist ontbijt) worden we verfrist wakker. Na een wat langer dan gebruikelijke stop op de wc en een door de wc verzorgde billenmassage, is het tijd om de straat op te gaan. Eerste stop: Starbucks. Op het eerste gezicht misschien geen logische plek om de Koreaanse cultuur te verkennen, maar wel de enige plek voor een fatsoenlijke bak koffie in Korea. Zoals ik gisteren al schreef, barst het in Korea van de koffietentjes met rare namen, maar koffiezetten blijkt toch een gave. Zelfs bij de Starbucks weten ze de cafe Americano om te toveren tot een slap aftreksel van koffie. Gelukkig kies ik voor de green tea latte met soja melk, iets wat meer in de Koreaanse cultuur past en dus ook prima smaakt.
IMG_0152_1_.jpg
Eerste stop: de COEX mall. We hebben dan wel een zwembad op ons dak, maar Sharon is haar bikini vergeten...verrassend als je bedenkt dat ze ruim een week bezig is geweest met het plannen van haar koffer inhoud. We besluiten gebruik te maken van het metronet van Seoul omdat deze de enige betrouwbare methode is om Seoul te bereizen, Geen traffic jams en voldoende lijnen om overal te komen. Voor de metro dien je gebruik maken van een soort OV-chipkaart (maar dan een werkende versie NS!), die we na enig proberen uit de automaat, die wel wat weg heeft van een gokautomaat, weten te te toveren.
IMG_0058.jpg
Op het moment dat we met ons kaartje verdwaasd staan te zoeken naar de juist metrolijn, worden we direct aangeschoten door een Koreaan. In perfect Engels vraagt hij ons wat we zoeken. We raken aan de praat en hij geeft ons een dozijn tips mee wat we in Seoul absoluut moeten bezoeken. Zo schijnt er een leuke lokale markt te zijn en mogen we de city hall niet missen. Verder laat hij ons op zijn telefoon zien hoe de Seoul Metro werkt en geeft ons een tip voor de Apps die handig zijn. Dit brengt mij op het volgende punt; Koreanen en smartphones. Misschien had je het al een beetje verwacht van het land met de grootste telefoonproducent ter wereld, maar Koreanen zijn verslaafd aan hun telefoon. Als een Koreaan alleen over straat loopt, is de kans zeer groot dat hij/zij zijn smartphone in de hand heeft. En dan niet alleen om te chatten, velen kijken tv-series of spelen spelletjes terwijl ze over straat lopen. Als tegenligger is het dus oppassen geblazen, de kans dat de Koreaan je ziet is niet groot.
Op naar de COEX mall! Het wordt ook wel de Hyundai store genoemd, waarschijnlijk omdat de mall in opdracht van Hyundai is neergezet. Sowieso bouwt Hyundai hem zelf. Eigenlijk bouwt Hyundai alles in Korea, zolang het maar groter is dan een koelkast (koelkasten en alles wat kleiner is wordt gebouwd door Samsung). De metro naar de Hyundai mall? Uiteraard gemaakt door Hyundai.
IMG_0081_1_.jpg
De COEX Mall is een gigantisch ondergronds complex, met winkels, restaurants, een bioscoop met 10 zalen, een zee aquarium en bovenop is een conferentie centrum gebouwd. We vinden de bikini snel, verkennen daarna de mall en bezoeken wat winkels. Verder spelen we samen met een paar Koreaanse kinderen de nieuwste Pokemon op de Nintendo 3DS. Uiteindelijk weten we uit de shopping mall te komen en staan we plots oog in oog met de Bonguensa tempel. Dit is een van de grootste en misschien wel de mooiste boeddhistische tempel van Seoul. Tegen een heuvel op gebouwd bestaat het uit meerdere tempels, een enorme tuin, een verblijfplaats voor monniken en een reusachtig beeld van Boeddha (denk ik, het beeld miste een buikje, dus dan twijfel ik of het Boeddha is).
large_IMG_0073_1_.jpg
Grappig feitje om achter te komen in een tempel; er staan overal hakenkruizen op. Kennelijk is dit het symbool voor oneindigheid en wordt veel gebruikt op Boeddhistische tempels en voorwerpen. Ik heb de verleiding kunnen weerstaan om voor jullie allemaal een sleutelhanger met hakenkruis te kopen.
IMG_0076_1_.jpg
Sharon ontheiligt nog even een waterbron door zich er uitgebreid mee te wassen en van te drinken, dan is het snel tijd om verder te reizen. Volgende stop; Dongdaemun. Hier treffen we een vlooienmarkt, waar we onze vochtniveaus aanvullen met wat versgemaakte citroenlimonade en een soort bananensoyamelk. Verder maken we nog even een korte stop bij de oude stadspoort, om daarna naar de cheonggyecheon stroom te lopen. Dit is kennelijk een deels ondergrondse rivier, die in dit deel van de stad bovengronds loopt. Het is een heerlijk ontspannende omgeving in de drukte van Seoul, Koreanen komen er naartoe voor lichte verkoeling en ontspanning. Bij het riviertje is een podium gebouwd, waar lokale artiesten hun volksliederen ten hore mogen brengen. Sommigen kunnen best aardig zingen, maar het ontstijgt het niveau Tros muziekfeest niet echt. Wel leuk om de lokale muziek te leren kennen.
IMG_0090_1_.jpg
Na een paar nummers is het de hoogste tijd om verder te gaan. We vertrekken per metro naar City Hall. Voor de City Hall is een lokale markt bezig, waar het vreemd ruikt naar ginseng, gember, garnalen die te lang in de zon hebben gelegen en allerlei vreemde hapjes. Het is een hele beleving om door de menigte heen te duwen, terwijl je constant moet bukken voor de gespannen tentdoeken. Voor mij nog wel te doen, maar voor iedereen langer dan 1m80cm wordt het een gebukt avontuur. Bij de markt speelt ook een band, dit keer rock. De sfeer is top, de geur wat minder. Daarnaast is het behoorlijk heet en vluchten we snel de verkoeling in van de city hall. Dit is een van die moderne gebouwen die bewijst dat moderne architecteur ook heel mooi kan zijn. Achter de glazen gevel bevindt zich een wand die volledig bedekt is met klimop; iets wat het glazen gebouw een futuristisch uiterlijk geeft.
IMG_0101_1_.jpg
In de city hall valt ook veel te beleven. Sharon leeft zich uit op een grote touchscreen met een tekenprogramma, waar de tekeningen vervolgens groot worden geprojecteerd op een videomuur. Verder maken we een live optreden mee van een Koreaanse jodelaar (geen grap) en een a-capella jazz groepje. De tijd vliegt voorbij en onze magen beginnen aandacht te vragen. Mijn idee is om dit op te lossen op de Namdaemun markt. De markt is gezellig druk en valt een beetje te vergelijken met de Albert Cuyp markt. Er worden vooral veel t-shirts, telefoonhoesjes en tassen verkocht. Helaas geen eten wat wij aandurven. Gelukkig zit er op de hoek van de markt een heerlijk kip en bier restaurant. We bestellen een bord vol en we kunnen ons geluk niet op met de heerlijk malse en zachte kippenpootjes die we krijgen.
IMG_0110_1_.jpg
Na de kip is het de hoogste tijd om terug te gaan...of toch niet? Tijdens onze wandeling stuiten we op van alles en nog wat. Eerst de Lotte Shopping Centre, een hele dure mode en make-up winkel. Vervolgens komen we uit op een lange boulevard die leidt naar Gyeongbokgung palace. Op de achtergrond zijn de pieken van het Bukhansan National Park te zien, Seoul lijkt plots heel ruim. Midden op de boulevard komen we een standbeeld tegen van koning Sejong, een belangrijke hervormer en uitvinder. Achter zijn standbeeld blijkt een deur te zitten, die leidt naar een zeer uitgebreid ondergronds museum. Ondanks dat de engelse teksten wat beperkt blijven, is alles goed te begrijpen. Dit komt omdat Koreanen meesters zijn in het interactief maken. Overal zijn touchscreens, er zijn replica's en er is zelfs een zeer geavanceerde videoshow. Toch weer genoeg om ons voor meer dan een uur af te leiden en als we boven komen is het plots avond.
IMG_0147_1_.jpg
Donker wordt het nooit in Seoul, de hele stad licht op door led verlichting en gigantische videoschermen die allerlei reclames de wereld inzenden. Het is dan ook geen straf om nog door de straten te wandelen richting de metro. Na een metrorit van een uur zijn we dan eindelijk terug in Gangnam, tijd om nog even snel wat te eten. Alhoewel, snel... We besluiten dat we iets minder pittig willen eten en kiezen voor de Japanner. We bestellen een plaat vol met sushi en een miso soepje. Wat blijkt? Kennelijk lijmen ze in Korea de vis met behulp van Wasabi op de rijst...en daarbij krijg je nog een schaaltje met sojasaus en wasabi, voor als je nog niet genoeg wasabi hebt. Heerlijk allemaal, maar dat wordt morgen weer een wc massage....
IMG_0153_1_.jpg

Geplaatst door Theemp 8:10 Gearchiveerd in Zuid-Korea

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint