Een Travellerspoint blog

Dag 3

De etiquette van de waterkoker, de wisseling van de wacht en Koreaanse pannenkoeken

overcast 29 °C

Een nieuwe dag, een nieuwe lijst van dingen om te doen. We redden dit keer het ontbijt en beginnen met een heerlijk glaasje Ornage Juice (Engels blijft lastig voor Koreanen) en verse rijst. Gelukkig zijn er ook wat Westerse dingen en eten we scrambled eggs om de maag goed te vullen (dumplings en kimchi soep laten we voor nu even links liggen). Plan voor vandaag: bezoek de N-Seoul Tower (voorheen de Seoul Tower, totdat een marketing team besloot dat de naam hipper moest), bezoek het paleis Gyeongbokgung en daarna zien we wel weer verder. Vandaag blijkt echter al snel een dag te worden waar niks van plannen terecht komt. Het leuke van Seoul is dat het leuk blijft. Op naar de N-Seoul Tower dus. In het metro station worden we door een oudere Koreaan welkom geheten in Korea en maken we een kort praatje. Koreanen bewijzen hun reputatie als beleefde en zorgzame mensen. Sharon verliest haar zonnebril tijdens het lopen, maar een oud vrouwtje sprint achter ons aan om hem af te geven. De taalbarriere blijft een nadeel, maar het is een prettig gevoel dat de meeste mensen het beste met je voor hebben. Bij de juiste halte aangekomen, zien we op de kaart dat vlakbij de toren ook de Namsangol Hanok Village ligt. Dit is een traditioneel buitenverblijf uit de vroege jaren van Seoul. We besluiten er heen te gaan voor een kijkje. De toegang blijkt als voor zoveel dingen in Seoul gratis. Een mooi buitenkansje voor ons Nederlanders.
IMG_0160_1_.jpg
Het dorp bestaat uit een aantal historische gebouwen en een zeer uitgebreide tuin. Het stikt er van de schoolkinderen. Zoals we later leren komen de kinderen hierheen om over hun geschiedenis en cultuur te leren. Daarnaast krijgen ze etiquette aangeleerd. Ik weet niet of alle kinderen dit verplicht moeten doen, maar het was wel grappig om een heel klasje te zien die leert hoe ze netjes moeten zitten en spreken (voor zover mijn begrip gaat van Koreaans, denk ik dat ze daarmee bezig waren).
IMG_0164_1_.jpg
Verder kan je in het dorp traditionele koreaanse spelletjes spelen, zoals heel hard met een zweep tegen een tol slaan, dingen gooien en boogschieten. De Koreaanse jeugd heeft hier in ieder geval veel lol mee. Ook is er de mogelijkheid je in traditionele klederen te kleden, soort Volendam.
IMG_0156.jpg
Een van de andere zaken die wij hier leren, is de Koreaanse thee ceremonie. Een onnavolgbaar proces met kopjes en thee, wat gemakkelijker gemaakt door het feit dat er een waterkoker wordt gebruikt...Goed om te weten dat een waterkoker een gangbaar onderdeel is van de thee ceremonie.
Op naar de tuinen dan maar. We zien vanuit de tuin de N-Seoul Tower, helaas is het vandaag vrij bewolkt. Daarnaast kom ik er achter dat ik mijn camera niet heb opgeladen en nog erg weinig batterij over heb. Weinig kans dus op mooie skyline foto's en dus slaan we de toren maar over. Op naar de volgende bestemming, Gyeongbokgung paleis.
IMG_0175_1_.jpg
Bij Gyeongbokgung aangekomen, merken we al snel dat er een hoop gesloten is. Maandag is de dag dat alles dicht is. Daarnaast houdt de camera ermee op bij de eerste foto's van het paleis. Net op dat moment horen we een enorme dreun; de wisseling van de wacht gaat beginnen. Wij heel blij, want dat is toch mooi getimed van ons. De wisseling bestaat uit een man met een hele grote trommel, een soort fanfare van koreaanse instrumenten en wachters in traditionele klederen (jurk, soort pantoffels, hoed met veren en een puntbaardje). Leuk om te zien dat al deze mannen er preceis hetzelfde uitzien. Ceremonie duurt niet lang en al snel worden de lijntjes weggehaald. Wij zoeken even de schaduw op, is bloedheet op het plein (de zon is even terug) en terwijl we staan te wachten, horen we weer een dreun. Kennelijk wordt de wacht nu alweer gewisseld. De arbeidsethos van de Koreaan van 400 jaar geleden was duidelijk anders dan die van de Koreaan van nu... baantjes waar je maar 5 minuten hoeft te werken vind je niet meer in Korea. Zonder gekheid, de arme acteurs moeten dezelfde wisseling gewoon keer op keer overspelen in de brandende hitte. Groot respect dat ze hier zo rustig onder blijven en de ceremonie keer op keer netjes uitvoeren.
2013-09-09_13_02_28.jpg
Aangezien de camera het niet meer doet en het paleismuseum gesloten is, besluiten we maar op pad te gaan en lunch te zoeken. Sharon heeft in ons reisboekje een cafe gevonden wat Koreaanse pannenkoeken maakt en wil hier per sé heen. Gelukkig ligt het op de route terug en stappen we bij de juiste halte uit. Toevallig komen we uit in de plastische chirurgie straat van Seoul. Meerdere klinieken zijn hier gevestigd en ze zijn ook niet bang om te adverteren. Plastische chirurgie lijkt hier vrij normaal te zijn, ik heb me laten vertellen dat veel Koreaanse vrouwen hun oogleden laten zetten. Het percentage vrouwen is in deze buurt beduidend hoger en op straat komen we ook een aantal voorbeelden tegen van de chirurgie (onder de pleisters). Helaas hebben we het pannenkoeken café na een uur rondlopen nog steeds niet gevonden. Net als Sharon het op wil geven, zien we echter het bordje en vluchten we snel de verkoeling van het café met airconditioning in. Na 20 minuten zitten we aan een soort van pannenkoek, volgestopt met noten, gegrilde banaan en overgoten met honing. Daarbij eten we ijs met gember en drinken we een rijstwijntje. Wist je dat er in rijstwijn 100x zoveel bacterieën zitten als in yoghurt? Ik ook niet. Laten we maar hopen dat ze onze spijsvertering ten goede komen. Na de lunch besluit ik een 'kortere' route terug te nemen naar het hotel, door dwars door wat kleine straatjes te lopen. Helaas vergis ik me weer eens in de grootte van de stad, een uur later zijn we nog steeds niet op onze bestemming. Wel komen we van alles tegen wat we anders nooit hadden gezien. Zo staat er in Koreaanse speeltuintjes fitness apparatuur voor de kinderen. Als je ninja wil worden moet je training natuurlijk vroeg beginnen. We zien op de route meerdere fitness apparaten buiten staan. Zo kan je in plaats van door de stad wandelen ook lekker op de cross-trainer staan. Feit is wel dat de meeste Koreanen superfit lijken. De combinatie van veel wandelen en yoga houdt ook de oudjes flexibel.
Wat verder verdwaald in de buurt komen we op een markt uit. Direct vallen de enorme varkenskoppen op, die hier worden verkocht. Uiteraard ontbreken ook de pepers, gember, koolbladeren en sushi niet. Verder staan er nog kleine standjes met heerlijk uitziende hapjes. Het is dat ik nog vol zat van mijn pannenkoek... Aan het eind van de markt komen we verder nog een klein hondje tegen die gelukkig in een mandje ligt. Voor mij het bewijs dat Koreanen honden nu meer als huisdier zien dan als voedsel.
IMAG0304.jpg
Na ruim een uur strompelen door de wijken van Seoul, zijn we dan eindelijk bij het hotel. Mijn voeten heb ik helaas vernietigd, er zit een pijnlijke blaar tussen de tenen. Reden te meer om de rest van de avond in het hotel door te brengen en een mooie kans om het restaurant van het hotel te testen. Het hotelrestaurant noemt zichzelf een fusionkeuken. Dit komt er vooral op neer dat ze de sterke kant van de Koreaanse keuken nemen (pepers...heel veel pepers) en die vervolgens in gerechten afkomstig uit andere keukens verwerken. Daarbij wordt onbeperkt Koreaans bier geschonken. Alhoewel bier nog niet zo heel lang bestaat in Korea, kan je zeker slechter af zijn. De bieren zijn wel vrij licht en de keuze qua merk is vrij beperkt. Voor de echte liefhebber is er natuurlijk altijd Heineken te verkrijgen, maar dat hebben we thuis al in overvloed. Tijdens het bier drinken kreeg ik wel een geniaal idee. In Nederland serveren slimme cafehouders zoute pinda's om de bierconsumptie te stimuleren. Wat nou als ze in plaats van pinda's gedroogde pepers serveren? Ik voorspel dat dit de bierconsumptie meer stimuleert dan welke pinda dan ook. En met deze gouden tip zijn we aan het eind gekomen van de dag. Tijd om wat zaken te regelen voor het vervolg van onze reis!
IMG_0176_1_.jpg

Geplaatst door Theemp 4:26 Gearchiveerd in Zuid-Korea

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint