Een Travellerspoint blog

Dag 4

It's raining cats (the dogs have been eaten)

rain 28 °C

Een nieuwe dag en weer verslapen. Onze kamer is te goed verduisterd en mijn alarm stond verkeerd ingesteld. We plannen als we wakker worden dan ook eerst maar onze volgende stap van de reis, het eiland Jeju. Via de Nederlandse ticket sites is het vrij prijzig om dit te boeken, maar via de Koreaanse sites komen we al snel een paar mooie deals tegen. Daarna besluiten we gebruik te gaan maken van ons zwembad, maar helaas...het blijkt te regenen. Het is zeker niet koud (ruim 28 graden), maar om in de regen bij ons zwembad te gaan liggen is misschien iets teveel van het goede. We besluiten ons programma enigszins aan te passen en vandaag Gyeongbokgung te bezoeken (gung betekent paleis, gyoengbokgung paleis zoals eerder vermeld in mijn blog is dus dubbelop).
Eerste step; ontbijten. Daarnaast willen we graag wat geld proberen te pinnen, want onze pas werkt bij de meeste banken niet. Gisteren hebben we een combinatie gezien van een Starbucks en een ING vestiging, dat zou dus beide doelen dienen.
IMG_0177_1_.jpg
We besluiten de ING binnen te lopen. Dit blijkt echter een verzekeringskantoor te zijn. De beste man die ons te woord staat probeert ons echter zo goed mogelijk te helpen. Hij belt zelfs een collega op en geeft ons die aan de lijn. ING blijkt geen bank vestigingen te hebben in Korea... we zijn dus volledig aangewezen op onze creditcard (die het helaas niet bij elke bank doet). Tijd om dan maar contant geld in te slaan voor het vervolg van de reis. Zonder geld komen te zitten en niet kunnen betalen met de creditcard is niet echt wenselijk. Na het bezoek aan de ING eten we bij de Starbucks een Green Tea Bean Roll en een tosti met goudse kaas en honing en drinken een green tea latte met soya. Groene thee smaakt hier echt geweldig.
Op naar Gyeongbukgung. De metro kennen we inmiddels aardig goed en met de app is het makkelijk navigeren. Zitplaatsen blijven beperkt in de metro en als er een oude Koreaan binnenkomt, is de kans groot dat je op moet staan. Respect voor ouderen wordt hier redelijk afgedwongen. Aangekomen bij het paleis zitten alle deuren op slot. Een rondje om het paleis leert dat deze op dinsdag gesloten is...dit begint redelijk op de voor Ornan Forbidden Palace te lijken... Ondertussen begint het ook steeds harder te regenen.
IMG_0180_1_.jpg
We besluiten het paleis museum maar binnen te gaan. Deze is wel weer open en is nog gratis ook. Het is niet echt gericht op toeristen uit het buitenland, want een simpele vraag in het Engels doet de receptie al snel in paniek verschieten en wijzen naar de enige persoon die Engels spreekt. Ik blijf het wel enorm waarderen dat ze koste wat het kost je wel proberen te helpen. Het museum zelf is erg mooi; er is een vleugel die de historie van het Koreaanse hof laat zien, met kleding en voorwerpen. Daarnaast zijn er ook een aantal uitvindingen te zijn van koning Jedong. Meest interessant is de waterklok; dit is een zeer ingewikkeld systeem met bakken water, kogeltjes en palletjes die uiteindelijk stipt op tijd een paar poppetjes op een gong laten slaan en een ander poppetje met een bordje het uur laten aangeven. Voor de liefhebbers heb ik een film gemaakt van de werking. Dit is dusdanig complex dat het moeilijk onder woorden valt te brengen. Net als je denkt dat je het begrijpt, komt er weer een vervolgstap (water valt in bak, water valt in kleinere bak, water valt in nog kleinere bak, water duwt zuiger omhoog, zuiger duwt balletje om, balletje gaat rollen en valt in bakje, als x aantal balletjes in bakje ligt, rolt groter balletje eruit, grotere balletje activeert hendel, hendel bedient poppetje bij gong, balletje rolt verder en valt in bakje, bakje veert omhoog en duwt poppetje met juiste tijd omhoog). Op onderstaande foto valt het moeilijk in te schatten, amar dit geheel is ongeveer 3 meter hoog.
IMG_0213_1_.jpg
Naast al dit valt er ook kledei, tronen en muziekinstrumenten te bewonderen. De laatste vallen vooral op bij ons door de Colgate tandpasta glimlach van de draken verwerkt in de muziekinstrumenten.
IMG_0229_1_.jpg
Na onze ronde door het museum zijn we eigenlijk van plan naar het Chicken Museum te gaan. Dit museum is geweid aan schilderkunst die kippen centraal stellen. Het is moeilijk kiezen, want er is ook een uilenmuseum, een verzameling van allemaal voorwerpen in vorm van een uil. We verdwalen echter in de bukchon hanok village. Daarnaast maken we nog een stop in de Christmas Coffee winkel (ik zei toch dat koffie zaken rare namen hebben). Enige kerstfeest achtige is een sneeuwpop gemaakt van mini Lego op de balie. De expresso is heerlijk, de Tiramisu taart is lekker. De bukchon hanok village is een netwerk van smalle straatjes en de traditionele huizen van de Koreanen, de Hanoks. De buurt is erg gezellig, het is een afwisseling van eettentjes, winkels en kunstgallerijen. Zoals je wellicht al vermoedde bij het horen van het Chicken museum en Owl collection, gaat Koreaanse kunst verder dan blauwe vlek op het doek en het zeezicht noemen.
De regen begint helaas wel verder door te zetten, inmiddels hoost het echt. Daarom besluiten we rond 18u een traditioneel Koreaans eettentje binnen te vluchten gevestigd in een Hanok. De eigenaresse spreekt geen woord Engels en ik spreek 4 woorden Koreaans. Dat neemt niet weg dat ze vrolijk in het Koreaans tegen ons aan blijft praten en dingen blijft aanwijzen. Ik bestel een gerecht met kimchi en een rijstschaal, Sharon bestelt een runderstoofschotel. Daarbij bestellen we tot verbazing van de Koreaanse vrouw een karaf Kimolli (rijstwijn, een van mijn 4 Koreaanse woorden). Koreaanse eten is leuk omdat je zoveel schalen met verschillende dingen op tafel krijgt. De rijstschotel en de runderstoofschotel koken nog na als ze worden geserveerd. Daarnaast adviseerd de vrouw me om de rode saus door de rijst te gooien. Als ik vervolgens een klodder ervan opschep, barst ze in lachen uit. Kennelijk is het erg pittig. Dat bijkt, maar inmiddels ben ik wat gewend. De smaak is heerlijk en we hebben een heerlijk maal.
IMG_0243_1_.jpg
Na onze maaltijd lopen we de wijk Insadong binnen. Dit is een buurt vol winkeltjes. Allereerst maken we een stop bij een winkel die handgemaakte sieraden verkoopt en kopen we een mooi stel oorbellen voor Sharon. Daarna lopen we een winkel binnen die groene thee verkoopt. Dit blijkt een hele beleving. Het oudere vrouwtje wenkt ons direct als we binnenkomen en begint thee te zetten. Eerst krijgen we een paar kopjes te proeven, daarna demonstreert ze dat je het zakje nog een keer kan gebruiken. Ons hoeft ze niet te overtuigen, de Koreaanse thee is heerlijk. De thee komt uit de regio Boseong en wordt eerst gedroogd en vervolgens nog eens gebakken. Dit geeft de thee een heerlijke smaak. Als ik aanwijs dat we losse thee willen, wordt het vrouwtje helemaal blij en gaat ze nu met losse bladeren thee zetten. Ondertussen voeren we een gesprek dankzij haar Nintendo met daarop een vertaalprogramma. Engelse woorden die ze niet kent laat ze hierop zien en andersom kunnen wij woorden typen in het Engels voor de Koreaanse vertaling. Uiteindelijk na 5 koppen thee kunnen we eindelijk de thee kopen en gaan we voldaan weer naar buiten. De sfeer is s'avonds prima. Koreanen ontvluchten hun krappe huizen en lopen massaal op straat. Ook eten ze bij de lokale voedselkraampjes. Wij wandelen nog een tijdje door de gezellige drukte. Voor ons wordt het echter tijd om weer terug te gaan, op tijd naar bed om de vlucht van morgen te halen.
IMG_0244_1_.jpg

Geplaatst door Theemp 5:34 Gearchiveerd in Zuid-Korea

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint