Een Travellerspoint blog

Dag 4

It's raining cats (the dogs have been eaten)

rain 28 °C

Een nieuwe dag en weer verslapen. Onze kamer is te goed verduisterd en mijn alarm stond verkeerd ingesteld. We plannen als we wakker worden dan ook eerst maar onze volgende stap van de reis, het eiland Jeju. Via de Nederlandse ticket sites is het vrij prijzig om dit te boeken, maar via de Koreaanse sites komen we al snel een paar mooie deals tegen. Daarna besluiten we gebruik te gaan maken van ons zwembad, maar helaas...het blijkt te regenen. Het is zeker niet koud (ruim 28 graden), maar om in de regen bij ons zwembad te gaan liggen is misschien iets teveel van het goede. We besluiten ons programma enigszins aan te passen en vandaag Gyeongbokgung te bezoeken (gung betekent paleis, gyoengbokgung paleis zoals eerder vermeld in mijn blog is dus dubbelop).
Eerste step; ontbijten. Daarnaast willen we graag wat geld proberen te pinnen, want onze pas werkt bij de meeste banken niet. Gisteren hebben we een combinatie gezien van een Starbucks en een ING vestiging, dat zou dus beide doelen dienen.
IMG_0177_1_.jpg
We besluiten de ING binnen te lopen. Dit blijkt echter een verzekeringskantoor te zijn. De beste man die ons te woord staat probeert ons echter zo goed mogelijk te helpen. Hij belt zelfs een collega op en geeft ons die aan de lijn. ING blijkt geen bank vestigingen te hebben in Korea... we zijn dus volledig aangewezen op onze creditcard (die het helaas niet bij elke bank doet). Tijd om dan maar contant geld in te slaan voor het vervolg van de reis. Zonder geld komen te zitten en niet kunnen betalen met de creditcard is niet echt wenselijk. Na het bezoek aan de ING eten we bij de Starbucks een Green Tea Bean Roll en een tosti met goudse kaas en honing en drinken een green tea latte met soya. Groene thee smaakt hier echt geweldig.
Op naar Gyeongbukgung. De metro kennen we inmiddels aardig goed en met de app is het makkelijk navigeren. Zitplaatsen blijven beperkt in de metro en als er een oude Koreaan binnenkomt, is de kans groot dat je op moet staan. Respect voor ouderen wordt hier redelijk afgedwongen. Aangekomen bij het paleis zitten alle deuren op slot. Een rondje om het paleis leert dat deze op dinsdag gesloten is...dit begint redelijk op de voor Ornan Forbidden Palace te lijken... Ondertussen begint het ook steeds harder te regenen.
IMG_0180_1_.jpg
We besluiten het paleis museum maar binnen te gaan. Deze is wel weer open en is nog gratis ook. Het is niet echt gericht op toeristen uit het buitenland, want een simpele vraag in het Engels doet de receptie al snel in paniek verschieten en wijzen naar de enige persoon die Engels spreekt. Ik blijf het wel enorm waarderen dat ze koste wat het kost je wel proberen te helpen. Het museum zelf is erg mooi; er is een vleugel die de historie van het Koreaanse hof laat zien, met kleding en voorwerpen. Daarnaast zijn er ook een aantal uitvindingen te zijn van koning Jedong. Meest interessant is de waterklok; dit is een zeer ingewikkeld systeem met bakken water, kogeltjes en palletjes die uiteindelijk stipt op tijd een paar poppetjes op een gong laten slaan en een ander poppetje met een bordje het uur laten aangeven. Voor de liefhebbers heb ik een film gemaakt van de werking. Dit is dusdanig complex dat het moeilijk onder woorden valt te brengen. Net als je denkt dat je het begrijpt, komt er weer een vervolgstap (water valt in bak, water valt in kleinere bak, water valt in nog kleinere bak, water duwt zuiger omhoog, zuiger duwt balletje om, balletje gaat rollen en valt in bakje, als x aantal balletjes in bakje ligt, rolt groter balletje eruit, grotere balletje activeert hendel, hendel bedient poppetje bij gong, balletje rolt verder en valt in bakje, bakje veert omhoog en duwt poppetje met juiste tijd omhoog). Op onderstaande foto valt het moeilijk in te schatten, amar dit geheel is ongeveer 3 meter hoog.
IMG_0213_1_.jpg
Naast al dit valt er ook kledei, tronen en muziekinstrumenten te bewonderen. De laatste vallen vooral op bij ons door de Colgate tandpasta glimlach van de draken verwerkt in de muziekinstrumenten.
IMG_0229_1_.jpg
Na onze ronde door het museum zijn we eigenlijk van plan naar het Chicken Museum te gaan. Dit museum is geweid aan schilderkunst die kippen centraal stellen. Het is moeilijk kiezen, want er is ook een uilenmuseum, een verzameling van allemaal voorwerpen in vorm van een uil. We verdwalen echter in de bukchon hanok village. Daarnaast maken we nog een stop in de Christmas Coffee winkel (ik zei toch dat koffie zaken rare namen hebben). Enige kerstfeest achtige is een sneeuwpop gemaakt van mini Lego op de balie. De expresso is heerlijk, de Tiramisu taart is lekker. De bukchon hanok village is een netwerk van smalle straatjes en de traditionele huizen van de Koreanen, de Hanoks. De buurt is erg gezellig, het is een afwisseling van eettentjes, winkels en kunstgallerijen. Zoals je wellicht al vermoedde bij het horen van het Chicken museum en Owl collection, gaat Koreaanse kunst verder dan blauwe vlek op het doek en het zeezicht noemen.
De regen begint helaas wel verder door te zetten, inmiddels hoost het echt. Daarom besluiten we rond 18u een traditioneel Koreaans eettentje binnen te vluchten gevestigd in een Hanok. De eigenaresse spreekt geen woord Engels en ik spreek 4 woorden Koreaans. Dat neemt niet weg dat ze vrolijk in het Koreaans tegen ons aan blijft praten en dingen blijft aanwijzen. Ik bestel een gerecht met kimchi en een rijstschaal, Sharon bestelt een runderstoofschotel. Daarbij bestellen we tot verbazing van de Koreaanse vrouw een karaf Kimolli (rijstwijn, een van mijn 4 Koreaanse woorden). Koreaanse eten is leuk omdat je zoveel schalen met verschillende dingen op tafel krijgt. De rijstschotel en de runderstoofschotel koken nog na als ze worden geserveerd. Daarnaast adviseerd de vrouw me om de rode saus door de rijst te gooien. Als ik vervolgens een klodder ervan opschep, barst ze in lachen uit. Kennelijk is het erg pittig. Dat bijkt, maar inmiddels ben ik wat gewend. De smaak is heerlijk en we hebben een heerlijk maal.
IMG_0243_1_.jpg
Na onze maaltijd lopen we de wijk Insadong binnen. Dit is een buurt vol winkeltjes. Allereerst maken we een stop bij een winkel die handgemaakte sieraden verkoopt en kopen we een mooi stel oorbellen voor Sharon. Daarna lopen we een winkel binnen die groene thee verkoopt. Dit blijkt een hele beleving. Het oudere vrouwtje wenkt ons direct als we binnenkomen en begint thee te zetten. Eerst krijgen we een paar kopjes te proeven, daarna demonstreert ze dat je het zakje nog een keer kan gebruiken. Ons hoeft ze niet te overtuigen, de Koreaanse thee is heerlijk. De thee komt uit de regio Boseong en wordt eerst gedroogd en vervolgens nog eens gebakken. Dit geeft de thee een heerlijke smaak. Als ik aanwijs dat we losse thee willen, wordt het vrouwtje helemaal blij en gaat ze nu met losse bladeren thee zetten. Ondertussen voeren we een gesprek dankzij haar Nintendo met daarop een vertaalprogramma. Engelse woorden die ze niet kent laat ze hierop zien en andersom kunnen wij woorden typen in het Engels voor de Koreaanse vertaling. Uiteindelijk na 5 koppen thee kunnen we eindelijk de thee kopen en gaan we voldaan weer naar buiten. De sfeer is s'avonds prima. Koreanen ontvluchten hun krappe huizen en lopen massaal op straat. Ook eten ze bij de lokale voedselkraampjes. Wij wandelen nog een tijdje door de gezellige drukte. Voor ons wordt het echter tijd om weer terug te gaan, op tijd naar bed om de vlucht van morgen te halen.
IMG_0244_1_.jpg

Geplaatst door Theemp 5:34 Gearchiveerd in Zuid-Korea Reacties (0)

Dag 3

De etiquette van de waterkoker, de wisseling van de wacht en Koreaanse pannenkoeken

overcast 29 °C

Een nieuwe dag, een nieuwe lijst van dingen om te doen. We redden dit keer het ontbijt en beginnen met een heerlijk glaasje Ornage Juice (Engels blijft lastig voor Koreanen) en verse rijst. Gelukkig zijn er ook wat Westerse dingen en eten we scrambled eggs om de maag goed te vullen (dumplings en kimchi soep laten we voor nu even links liggen). Plan voor vandaag: bezoek de N-Seoul Tower (voorheen de Seoul Tower, totdat een marketing team besloot dat de naam hipper moest), bezoek het paleis Gyeongbokgung en daarna zien we wel weer verder. Vandaag blijkt echter al snel een dag te worden waar niks van plannen terecht komt. Het leuke van Seoul is dat het leuk blijft. Op naar de N-Seoul Tower dus. In het metro station worden we door een oudere Koreaan welkom geheten in Korea en maken we een kort praatje. Koreanen bewijzen hun reputatie als beleefde en zorgzame mensen. Sharon verliest haar zonnebril tijdens het lopen, maar een oud vrouwtje sprint achter ons aan om hem af te geven. De taalbarriere blijft een nadeel, maar het is een prettig gevoel dat de meeste mensen het beste met je voor hebben. Bij de juiste halte aangekomen, zien we op de kaart dat vlakbij de toren ook de Namsangol Hanok Village ligt. Dit is een traditioneel buitenverblijf uit de vroege jaren van Seoul. We besluiten er heen te gaan voor een kijkje. De toegang blijkt als voor zoveel dingen in Seoul gratis. Een mooi buitenkansje voor ons Nederlanders.
IMG_0160_1_.jpg
Het dorp bestaat uit een aantal historische gebouwen en een zeer uitgebreide tuin. Het stikt er van de schoolkinderen. Zoals we later leren komen de kinderen hierheen om over hun geschiedenis en cultuur te leren. Daarnaast krijgen ze etiquette aangeleerd. Ik weet niet of alle kinderen dit verplicht moeten doen, maar het was wel grappig om een heel klasje te zien die leert hoe ze netjes moeten zitten en spreken (voor zover mijn begrip gaat van Koreaans, denk ik dat ze daarmee bezig waren).
IMG_0164_1_.jpg
Verder kan je in het dorp traditionele koreaanse spelletjes spelen, zoals heel hard met een zweep tegen een tol slaan, dingen gooien en boogschieten. De Koreaanse jeugd heeft hier in ieder geval veel lol mee. Ook is er de mogelijkheid je in traditionele klederen te kleden, soort Volendam.
IMG_0156.jpg
Een van de andere zaken die wij hier leren, is de Koreaanse thee ceremonie. Een onnavolgbaar proces met kopjes en thee, wat gemakkelijker gemaakt door het feit dat er een waterkoker wordt gebruikt...Goed om te weten dat een waterkoker een gangbaar onderdeel is van de thee ceremonie.
Op naar de tuinen dan maar. We zien vanuit de tuin de N-Seoul Tower, helaas is het vandaag vrij bewolkt. Daarnaast kom ik er achter dat ik mijn camera niet heb opgeladen en nog erg weinig batterij over heb. Weinig kans dus op mooie skyline foto's en dus slaan we de toren maar over. Op naar de volgende bestemming, Gyeongbokgung paleis.
IMG_0175_1_.jpg
Bij Gyeongbokgung aangekomen, merken we al snel dat er een hoop gesloten is. Maandag is de dag dat alles dicht is. Daarnaast houdt de camera ermee op bij de eerste foto's van het paleis. Net op dat moment horen we een enorme dreun; de wisseling van de wacht gaat beginnen. Wij heel blij, want dat is toch mooi getimed van ons. De wisseling bestaat uit een man met een hele grote trommel, een soort fanfare van koreaanse instrumenten en wachters in traditionele klederen (jurk, soort pantoffels, hoed met veren en een puntbaardje). Leuk om te zien dat al deze mannen er preceis hetzelfde uitzien. Ceremonie duurt niet lang en al snel worden de lijntjes weggehaald. Wij zoeken even de schaduw op, is bloedheet op het plein (de zon is even terug) en terwijl we staan te wachten, horen we weer een dreun. Kennelijk wordt de wacht nu alweer gewisseld. De arbeidsethos van de Koreaan van 400 jaar geleden was duidelijk anders dan die van de Koreaan van nu... baantjes waar je maar 5 minuten hoeft te werken vind je niet meer in Korea. Zonder gekheid, de arme acteurs moeten dezelfde wisseling gewoon keer op keer overspelen in de brandende hitte. Groot respect dat ze hier zo rustig onder blijven en de ceremonie keer op keer netjes uitvoeren.
2013-09-09_13_02_28.jpg
Aangezien de camera het niet meer doet en het paleismuseum gesloten is, besluiten we maar op pad te gaan en lunch te zoeken. Sharon heeft in ons reisboekje een cafe gevonden wat Koreaanse pannenkoeken maakt en wil hier per sé heen. Gelukkig ligt het op de route terug en stappen we bij de juiste halte uit. Toevallig komen we uit in de plastische chirurgie straat van Seoul. Meerdere klinieken zijn hier gevestigd en ze zijn ook niet bang om te adverteren. Plastische chirurgie lijkt hier vrij normaal te zijn, ik heb me laten vertellen dat veel Koreaanse vrouwen hun oogleden laten zetten. Het percentage vrouwen is in deze buurt beduidend hoger en op straat komen we ook een aantal voorbeelden tegen van de chirurgie (onder de pleisters). Helaas hebben we het pannenkoeken café na een uur rondlopen nog steeds niet gevonden. Net als Sharon het op wil geven, zien we echter het bordje en vluchten we snel de verkoeling van het café met airconditioning in. Na 20 minuten zitten we aan een soort van pannenkoek, volgestopt met noten, gegrilde banaan en overgoten met honing. Daarbij eten we ijs met gember en drinken we een rijstwijntje. Wist je dat er in rijstwijn 100x zoveel bacterieën zitten als in yoghurt? Ik ook niet. Laten we maar hopen dat ze onze spijsvertering ten goede komen. Na de lunch besluit ik een 'kortere' route terug te nemen naar het hotel, door dwars door wat kleine straatjes te lopen. Helaas vergis ik me weer eens in de grootte van de stad, een uur later zijn we nog steeds niet op onze bestemming. Wel komen we van alles tegen wat we anders nooit hadden gezien. Zo staat er in Koreaanse speeltuintjes fitness apparatuur voor de kinderen. Als je ninja wil worden moet je training natuurlijk vroeg beginnen. We zien op de route meerdere fitness apparaten buiten staan. Zo kan je in plaats van door de stad wandelen ook lekker op de cross-trainer staan. Feit is wel dat de meeste Koreanen superfit lijken. De combinatie van veel wandelen en yoga houdt ook de oudjes flexibel.
Wat verder verdwaald in de buurt komen we op een markt uit. Direct vallen de enorme varkenskoppen op, die hier worden verkocht. Uiteraard ontbreken ook de pepers, gember, koolbladeren en sushi niet. Verder staan er nog kleine standjes met heerlijk uitziende hapjes. Het is dat ik nog vol zat van mijn pannenkoek... Aan het eind van de markt komen we verder nog een klein hondje tegen die gelukkig in een mandje ligt. Voor mij het bewijs dat Koreanen honden nu meer als huisdier zien dan als voedsel.
IMAG0304.jpg
Na ruim een uur strompelen door de wijken van Seoul, zijn we dan eindelijk bij het hotel. Mijn voeten heb ik helaas vernietigd, er zit een pijnlijke blaar tussen de tenen. Reden te meer om de rest van de avond in het hotel door te brengen en een mooie kans om het restaurant van het hotel te testen. Het hotelrestaurant noemt zichzelf een fusionkeuken. Dit komt er vooral op neer dat ze de sterke kant van de Koreaanse keuken nemen (pepers...heel veel pepers) en die vervolgens in gerechten afkomstig uit andere keukens verwerken. Daarbij wordt onbeperkt Koreaans bier geschonken. Alhoewel bier nog niet zo heel lang bestaat in Korea, kan je zeker slechter af zijn. De bieren zijn wel vrij licht en de keuze qua merk is vrij beperkt. Voor de echte liefhebber is er natuurlijk altijd Heineken te verkrijgen, maar dat hebben we thuis al in overvloed. Tijdens het bier drinken kreeg ik wel een geniaal idee. In Nederland serveren slimme cafehouders zoute pinda's om de bierconsumptie te stimuleren. Wat nou als ze in plaats van pinda's gedroogde pepers serveren? Ik voorspel dat dit de bierconsumptie meer stimuleert dan welke pinda dan ook. En met deze gouden tip zijn we aan het eind gekomen van de dag. Tijd om wat zaken te regelen voor het vervolg van onze reis!
IMG_0176_1_.jpg

Geplaatst door Theemp 4:26 Gearchiveerd in Zuid-Korea Reacties (0)

Dag 2

De Koreaanse Frans Bauer, Hitler en shopping malls

sunny 29 °C

Na een heerlijk lange nacht (en daardoor een gemist ontbijt) worden we verfrist wakker. Na een wat langer dan gebruikelijke stop op de wc en een door de wc verzorgde billenmassage, is het tijd om de straat op te gaan. Eerste stop: Starbucks. Op het eerste gezicht misschien geen logische plek om de Koreaanse cultuur te verkennen, maar wel de enige plek voor een fatsoenlijke bak koffie in Korea. Zoals ik gisteren al schreef, barst het in Korea van de koffietentjes met rare namen, maar koffiezetten blijkt toch een gave. Zelfs bij de Starbucks weten ze de cafe Americano om te toveren tot een slap aftreksel van koffie. Gelukkig kies ik voor de green tea latte met soja melk, iets wat meer in de Koreaanse cultuur past en dus ook prima smaakt.
IMG_0152_1_.jpg
Eerste stop: de COEX mall. We hebben dan wel een zwembad op ons dak, maar Sharon is haar bikini vergeten...verrassend als je bedenkt dat ze ruim een week bezig is geweest met het plannen van haar koffer inhoud. We besluiten gebruik te maken van het metronet van Seoul omdat deze de enige betrouwbare methode is om Seoul te bereizen, Geen traffic jams en voldoende lijnen om overal te komen. Voor de metro dien je gebruik maken van een soort OV-chipkaart (maar dan een werkende versie NS!), die we na enig proberen uit de automaat, die wel wat weg heeft van een gokautomaat, weten te te toveren.
IMG_0058.jpg
Op het moment dat we met ons kaartje verdwaasd staan te zoeken naar de juist metrolijn, worden we direct aangeschoten door een Koreaan. In perfect Engels vraagt hij ons wat we zoeken. We raken aan de praat en hij geeft ons een dozijn tips mee wat we in Seoul absoluut moeten bezoeken. Zo schijnt er een leuke lokale markt te zijn en mogen we de city hall niet missen. Verder laat hij ons op zijn telefoon zien hoe de Seoul Metro werkt en geeft ons een tip voor de Apps die handig zijn. Dit brengt mij op het volgende punt; Koreanen en smartphones. Misschien had je het al een beetje verwacht van het land met de grootste telefoonproducent ter wereld, maar Koreanen zijn verslaafd aan hun telefoon. Als een Koreaan alleen over straat loopt, is de kans zeer groot dat hij/zij zijn smartphone in de hand heeft. En dan niet alleen om te chatten, velen kijken tv-series of spelen spelletjes terwijl ze over straat lopen. Als tegenligger is het dus oppassen geblazen, de kans dat de Koreaan je ziet is niet groot.
Op naar de COEX mall! Het wordt ook wel de Hyundai store genoemd, waarschijnlijk omdat de mall in opdracht van Hyundai is neergezet. Sowieso bouwt Hyundai hem zelf. Eigenlijk bouwt Hyundai alles in Korea, zolang het maar groter is dan een koelkast (koelkasten en alles wat kleiner is wordt gebouwd door Samsung). De metro naar de Hyundai mall? Uiteraard gemaakt door Hyundai.
IMG_0081_1_.jpg
De COEX Mall is een gigantisch ondergronds complex, met winkels, restaurants, een bioscoop met 10 zalen, een zee aquarium en bovenop is een conferentie centrum gebouwd. We vinden de bikini snel, verkennen daarna de mall en bezoeken wat winkels. Verder spelen we samen met een paar Koreaanse kinderen de nieuwste Pokemon op de Nintendo 3DS. Uiteindelijk weten we uit de shopping mall te komen en staan we plots oog in oog met de Bonguensa tempel. Dit is een van de grootste en misschien wel de mooiste boeddhistische tempel van Seoul. Tegen een heuvel op gebouwd bestaat het uit meerdere tempels, een enorme tuin, een verblijfplaats voor monniken en een reusachtig beeld van Boeddha (denk ik, het beeld miste een buikje, dus dan twijfel ik of het Boeddha is).
large_IMG_0073_1_.jpg
Grappig feitje om achter te komen in een tempel; er staan overal hakenkruizen op. Kennelijk is dit het symbool voor oneindigheid en wordt veel gebruikt op Boeddhistische tempels en voorwerpen. Ik heb de verleiding kunnen weerstaan om voor jullie allemaal een sleutelhanger met hakenkruis te kopen.
IMG_0076_1_.jpg
Sharon ontheiligt nog even een waterbron door zich er uitgebreid mee te wassen en van te drinken, dan is het snel tijd om verder te reizen. Volgende stop; Dongdaemun. Hier treffen we een vlooienmarkt, waar we onze vochtniveaus aanvullen met wat versgemaakte citroenlimonade en een soort bananensoyamelk. Verder maken we nog even een korte stop bij de oude stadspoort, om daarna naar de cheonggyecheon stroom te lopen. Dit is kennelijk een deels ondergrondse rivier, die in dit deel van de stad bovengronds loopt. Het is een heerlijk ontspannende omgeving in de drukte van Seoul, Koreanen komen er naartoe voor lichte verkoeling en ontspanning. Bij het riviertje is een podium gebouwd, waar lokale artiesten hun volksliederen ten hore mogen brengen. Sommigen kunnen best aardig zingen, maar het ontstijgt het niveau Tros muziekfeest niet echt. Wel leuk om de lokale muziek te leren kennen.
IMG_0090_1_.jpg
Na een paar nummers is het de hoogste tijd om verder te gaan. We vertrekken per metro naar City Hall. Voor de City Hall is een lokale markt bezig, waar het vreemd ruikt naar ginseng, gember, garnalen die te lang in de zon hebben gelegen en allerlei vreemde hapjes. Het is een hele beleving om door de menigte heen te duwen, terwijl je constant moet bukken voor de gespannen tentdoeken. Voor mij nog wel te doen, maar voor iedereen langer dan 1m80cm wordt het een gebukt avontuur. Bij de markt speelt ook een band, dit keer rock. De sfeer is top, de geur wat minder. Daarnaast is het behoorlijk heet en vluchten we snel de verkoeling in van de city hall. Dit is een van die moderne gebouwen die bewijst dat moderne architecteur ook heel mooi kan zijn. Achter de glazen gevel bevindt zich een wand die volledig bedekt is met klimop; iets wat het glazen gebouw een futuristisch uiterlijk geeft.
IMG_0101_1_.jpg
In de city hall valt ook veel te beleven. Sharon leeft zich uit op een grote touchscreen met een tekenprogramma, waar de tekeningen vervolgens groot worden geprojecteerd op een videomuur. Verder maken we een live optreden mee van een Koreaanse jodelaar (geen grap) en een a-capella jazz groepje. De tijd vliegt voorbij en onze magen beginnen aandacht te vragen. Mijn idee is om dit op te lossen op de Namdaemun markt. De markt is gezellig druk en valt een beetje te vergelijken met de Albert Cuyp markt. Er worden vooral veel t-shirts, telefoonhoesjes en tassen verkocht. Helaas geen eten wat wij aandurven. Gelukkig zit er op de hoek van de markt een heerlijk kip en bier restaurant. We bestellen een bord vol en we kunnen ons geluk niet op met de heerlijk malse en zachte kippenpootjes die we krijgen.
IMG_0110_1_.jpg
Na de kip is het de hoogste tijd om terug te gaan...of toch niet? Tijdens onze wandeling stuiten we op van alles en nog wat. Eerst de Lotte Shopping Centre, een hele dure mode en make-up winkel. Vervolgens komen we uit op een lange boulevard die leidt naar Gyeongbokgung palace. Op de achtergrond zijn de pieken van het Bukhansan National Park te zien, Seoul lijkt plots heel ruim. Midden op de boulevard komen we een standbeeld tegen van koning Sejong, een belangrijke hervormer en uitvinder. Achter zijn standbeeld blijkt een deur te zitten, die leidt naar een zeer uitgebreid ondergronds museum. Ondanks dat de engelse teksten wat beperkt blijven, is alles goed te begrijpen. Dit komt omdat Koreanen meesters zijn in het interactief maken. Overal zijn touchscreens, er zijn replica's en er is zelfs een zeer geavanceerde videoshow. Toch weer genoeg om ons voor meer dan een uur af te leiden en als we boven komen is het plots avond.
IMG_0147_1_.jpg
Donker wordt het nooit in Seoul, de hele stad licht op door led verlichting en gigantische videoschermen die allerlei reclames de wereld inzenden. Het is dan ook geen straf om nog door de straten te wandelen richting de metro. Na een metrorit van een uur zijn we dan eindelijk terug in Gangnam, tijd om nog even snel wat te eten. Alhoewel, snel... We besluiten dat we iets minder pittig willen eten en kiezen voor de Japanner. We bestellen een plaat vol met sushi en een miso soepje. Wat blijkt? Kennelijk lijmen ze in Korea de vis met behulp van Wasabi op de rijst...en daarbij krijg je nog een schaaltje met sojasaus en wasabi, voor als je nog niet genoeg wasabi hebt. Heerlijk allemaal, maar dat wordt morgen weer een wc massage....
IMG_0153_1_.jpg

Geplaatst door Theemp 8:10 Gearchiveerd in Zuid-Korea Reacties (0)

Dag 0 en 1

Een korte Introductie van Zuid-Korea & de reis begint!

29 °C

Dag 0 - Jullie gaan naar Korea? Leuuuheuuk

Veel mensen hebben mij de afgelopen tijd gevraagd "Korea? Wauw, hoe kom je daar zo op". Vervolgens graven de meeste mensen diep in hun geheugen en komen ze met dingen op de proppen die zij van Korea weten. De meest voorkomende zijn 'daar eten ze toch hond' (of een variantie/grap daarop) en komische opmerkingen over Kim Jung Un (de dictator van Noord Korea). Sommigen verwarren Korea zelfs met landen als Vietnam, met de nodige opmerkingen over het vouwen van loempia's (die tegenwoordig overigens volledig machinaal gevouwd worden). Daarom lijkt mij een heelheelHEUL korte introductie van het land mij wel gepast.
Het schiereiland Korea ligt vast aan het vaste land van China en wordt door een zeestraat gescheiden van Japan. Korea is sinds het einde van de tweede wereldoorlog verdeeld in 2 landen: De Democratische Volksrepulbiek van Korea (Noord-Korea) en de Republiek van Korea (Zuid-Korea). De eerste is na de 2e wereldoorlog Rusland en China gevolgd en communistisch geworden en wordt sinds het begin der tijden bestuurd door de grote familie Kim (wist je bijvoorbeeld dat de geboorte van Kim Jong-il werd voorspeld door een zwaluw en een dubbele regenboog?). Zuid-Korea werd daarentegen opgeeist door de Verenigde Staten. Dit leidde tot een oorlog in de jaren 50, die officieel nooit werd beëindigd. Tegenwoordig leven de beide Korea's gescheiden van elkaar door een 3km neutrale zone, wat behoort tot een van de zwaarst bewapende grenzen ter wereld. Mocht je dit soort conflicten interessant vinden, adviseer ik je om de Rijdende Rechter te kijken, waar meester Frank Visser vergelijkbare geschillen over schuttingen tussen tuinen oplost. Maar goed, Korea. Nog een paar fast facts: Nationale gerecht van Zuid-Korea is Kimchi en geen hond. Hond wordt alleen in huiselijke kring nog wel eens gegeten. Zuid-Korea is tegewoordig vooral bekend als producent; maker van merken als Samsung, Hyundai en Kia. De eerste twee maken werkelijk alles; van auto tot schip, van mobiel tot airconditioning. Nationale sport is taikwondo, een vechtsport; en omdat iedereen verplicht is een tijd in het leger te dienen, weet ook het grootste deel van de bevolking dit toe te passen. Denk hier nog maar eens aan voordat je een oud Koreaantje probeert weg te duwen bij de deur van de tram.

Dag 1 - To Incheon-ity and beyond!

Vertrektijd! 10 uur vliegen naar Incheon Airport, Zuid-Korea. Vliegtuigen zijn tegenwoordig vliegende entertainment systemen, dus 10 uur vlucht is inmiddels veel te kort om alle films af te kijken die je wil zien. Slapen is er niet echt bij; achter mij zit een Koreaanse yoga-oma die het voor elkaar krijgt haar voeten op mijn armleuning te krijgen. Gelukkig vliegen de uren voorbij dankzij alle films, series etc. De vlucht is wel al een onderdompeling in de Koreaanse cultuur, wij zijn bijna de enige niet-Koreanen aan boord.
De eerste indrukken van Korea zijn goed; Koreanen zijn rustige mensen die efficient te werk gaan. Zo zetten ze bijvoorbeeld ninja's in om de bagage uit vliegtuigen te ruimen.
IMG_0011_1_.jpg
Het vliegveld voelt aan als een reis naar de toekomst; de hele hal is rustig, superschoon, glimmend en staat vol met lcd schermen (van Samsung). De douane heeft halve robots die je vingerafdrukken opnemen en een foto maken van je gezicht, om deze vervolgens door een database te halen en te checken met je paspoort. Verder word je door een onbemande trein zonder stoelen (!) verplaatst naar het bagage ophaalpunt. De toekomst heeft echter ook minder mooie kanten; op een van de lcd schermen was een Koreaanse volkszangeres hard bezig een muziekstuk noot voor noot te verkrachten. In de buurt van een dergelijk scherm wachten wordt al snel een marteling. Nadat we alle beproevingen waren overkomen en het land inmogen, is het zaak om Wons te pinnen. De Won is de nationale munteenheid van Korea. De munt is ten opzichte van de Euro niet veel waard; de miljonairsfair van Korea is waarschijnlijk zelfs toegankelijk voor mensen met een bijstandsuitkering...Heerlijk toch al die extra nullen op je bankrekening!
IMG_0017_1_.jpg
Van Incheon Airport is het nog ruim 80 minuten reizen naar Gangnam-Su (hop-hop-hop-hop! Gangnam Style). Wij besluiten een taxi te nemen en een vaste prijs te onderhandelen. Onze taxi is een ruime nep Mercedes, met leren bekleding op het dak en een rood met gelen smiley tapijt op de vloer. Onze chauffeur Mister Jung is vooral heel goed in het overtreden van verkeersregels en overal op het laatste moment tussendoor schieten. Hij moet wel, de afgesproken prijs dekt achteraf de ritprijs bij lange na niet. Seoul is namelijk een grote verkeerschaos. Op zich niet heel gek als je weet dat er in Seoul alleen 10 miljoen mensen wonen en als je de buitengebieden meetelt, zelfs 26 miljoen. Al deze mensen wonen opgepropt in enorme woonflats, die worden opgezet door de grote koreaanse bedrijven. De snelle uitbreiding van Seoul heeft nu gezorgd voor een enorme puinhoop op de wegen rond Seoul. Mister Jung is achteraf niet blij, maar zoals een echte Koreaan betaamd, houdt hij zich keurig aan de afgesproken ritprijs en zet ons na veel vluchtstrookjes, pillonnetjes en verdrijfvlakken later veilig af bij ons hotel.
IMG_0048_1_.jpg
Het hotel zal ik niet teveel beschrijven, het is namelijk decadentie ten top als je op de top van het hotel een zwembad hebt... Uiteraard valt dit te verwachten in het district Gangnam. Dit is een soort Zuid-as, bestaande uit de grote bedrijven van Korea en letterlijk HONDERDEN koffiezaken. Elk is gebaseerd op Starbucks, maar anders in de markt gezet. Zo heb je koffiezaken met namen als Two-licious en Mockafe...ok, dit verzin ik half, maar de namen zouden rustig kunnen bestaan. Wat we wel leuk vinden zijn alle miniwinkeltjes, waar je typisch aziatische snacks en frisdranken kan kopen. Tot op heden hebben we een groene thee met chocoladesmaak (afrader), icetea van groene thee en ginseng (denken we), pommegrenade en iets met aloe vera geprobeerd.
Aan het eind van de dag hebben we rondgelopen in seolleung-jeongneung park (niet te verwarren met de persoon Park, waar er een aantal miljoen van rondlopen). Hier staan een paar graftombes en meditatieruimtes van de oude Koreaanse keizers. De achtergrond moeten jullie maar Googlen, Koreanen hebben namelijk de neiging al hun informatiebordjes keurig te labellen in het Engels, maar vervolgens er geen Engelse tekst bij te zetten. Dat mocht voor ons de pret niet drukken, het was fantastisch om zo'n mooi park in zo'n drukke wereldstad tegen te komen.
IMG_0026_1_.jpg
Tot slot: ETEN! Vlak bij ons hotel zit een klein Koreaans tentje waar je Koreaans kan barbequeen; je krijgt een mini barbeque in je tafel. Hierop rooster je het vlees, wat je combineert met diverse Kimchi, bijschotels. Meestal wikkel je het vlees in een koolbad en voeg je sauzen en knoflook toe. Elk gerecht zit ruim in de sambal. Gelukkig hebben Koreanen Makkoli; een heerlijk vervrissende rijstwijn. Ondanks de taalbarriere werden we uitstekend geholpen door onze gastheer, die kennelijk westerlingen met BBQs en metalen stokjes niet vertrouwt. Een succesvolle avond gegarandeerd!
IMG_0049_1_.jpg
Waarschijnlijk komt mijn blog morgen vanaf de wc, en zal ik spijt hebben van alle pepers....alhoewel! Onze wc is uitgerust met een sproeier en meerdere massagestanden...toeval? Of vooruitgang!
IMG_0013_1_.jpg

Geplaatst door Theemp 6:48 Gearchiveerd in Zuid-Korea Reacties (2)

(Berichten 11 - 14 uit 14) « Pagina 1 2 [3]